Haptonomie is een manier om in contact te komen met je gevoel en daarmee met jezelf. Je meer bewust te worden van jezelf. Om op die manier lichamelijke klachten te verminderen.
Maar hoe gaat dat precies? Ik leg het je graag aan de hand van een aantal vragen hieronder uit. 1. Wat is haptonomie? Haptonomie is een methode om dichter bij jezelf te komen. Dat doe je door meer contact te maken met je gevoel, oftewel: je intuïtie of je innerlijke kompas. Veel mensen zijn vooral bezig met de verwachtingen van anderen. Daardoor raken ze steeds verder verwijderd van wat ze zelf willen. Ze raken het contact met zichzelf kwijt. Dat kan tot onvrede leiden, maar ook tot psychische of lichamelijke klachten zoals een burn-out of chronische hoofdpijn. In de haptonomie wordt er vanuit gegaan dat lichamelijke klachten of signalen een betekenis hebben. Ze willen jou iets zeggen. De klachten of signalen zijn misschien niet altijd fijn maar het kan je ook iets brengen. Het kan je de mogelijkheid geven om jezelf beter te leren kennen en je persoonlijk te ontwikkelen. Het doel van haptonomie is dus niet zozeer gericht op het wegnemen van de klacht, maar meer op het vertalen van de betekenis van de klacht of je lichamelijke signalen, en juist daarmee aan de slag te gaan. Op den duur zal dan ook de klacht verminderen of zelfs verdwijnen. 2. Hoe ziet een behandeling eruit? Haptotherapie maakt gebruik van 3 verschillende onderdelen: ervaringsgerichte oefeningen, de aanraking en gesprek. Er wordt gestart met de intake, deze bestaat uit alle drie de onderdelen. Om zo een totaalbeeld te scheppen van wie jij op dit moment bent, hoe je handelt en wat bepaalde situaties op dit moment met jou doen. Dit schept helderheid voor zowel jou als voor de therapeut. Hierna stelt de therapeut samen met jou een behandelplan op. Het kan zijn dat je in 3 sessies klaar bent of er misschien wel 15 nodig hebt. Dat is afhankelijk van de vraag waarmee je komt en wat er nodig is. Dit bepaal je altijd samen met de therapeut. Een sessie duurt 45 tot 60 minuten. 3. Wat moet ik me voorstellen bij de aanraking? De aanraking wordt met twee redenen ingezet. Het laat je op een directe manier voelen hoe jij lichamelijk reageert op nabijheid. Onder andere of je contact met de ander maakt of juist het contact afhoudt, grenzen waarnemen, en het ervaren hoe jij in contact met jezelf bent. Daarnaast is het een simpele, maar krachtige manier om je te laten voelen dat je ‘goed bent zoals je bent’. Die erkenning is een van de basisbehoeften van de mens. Net als lichamelijk contact in het dagelijks leven. Met een respectvolle aanraking bevestigt de therapeut je bestaansrecht en je behoeftes. Dat je er mag zijn. Het is een onmisbaar steuntje in de rug bij het aanvaarden van jezelf. Dat geeft rust en ontspanning, en ruimte voor nieuwe inzichten.” 4. Bij wat voor klachten is Haptonomie geschikt?
5. Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie? Een haptotherapeut gaat een stapje verder dan een haptonoom; hij of zij behandelt mensen. Het is een zorgverlener met een HBO- of universitaire opleiding, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een psycholoog, een maatschappelijk werker of een (huis)arts. In het verlengde daarvan heeft zij een vierjarige opleiding gevolgd, om zich te bekwamen in de haptotherapie. Zij kan een diagnose stellen en een behandelplan maken en dat uitvoeren. In de praktijk worden de termen ‘haptonoom’ en ‘haptotherapeut’ overigens vaak door elkaar gebruikt.” 6. Heb je een verwijzing nodig? Nee, je hebt geen verwijzing van een arts nodig voor haptotherapie. 7. Wordt de behandeling vergoed? De behandeling wordt vaak gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket. Hier vind je een overzicht met alle vergoedingen per zorgverzekeraar en per pakket. Wil je meer weten? Of wil je zelf aan de slag met haptotherapie. Neem dan contact met me op: www.yvonnepoels.nl [email protected] tel: 0619934863
0 Comments
Leave a Reply. |
BlogsLees hier mijn blogs van de afgelopen tijd. Archief
April 2021
|